Jeg synes ikke altid, at det er lige sjovt at starte dagen med en gang morgentræning. Men i dag gjorde jeg det! Det er hårdt at komme op og også lidt hårdt, når man først går i gang med træningen. Men bagefter kan man gå på vandet og dagen bliver bare så meget bedre.
Hvis du som jeg skal passe et arbejde, have tid med familien og også gerne vil træne en hel del, så er morgentræning absolut at foretrække. Og der er faktisk en del fordele ved at træne om morgenen.
Fordele ved morgentræning
1. Masser af endorfiner
Du udskiller endorfiner, når du træner. Endorfiner er små lykkepiller, som får dig til at være glad og i godt humør. Det betyder, at en overstået morgentræning giver dig en lykkerus resten af dagen. Om ikke andet holder den i hvert fald hele formiddagen :-).
2. Opbyg en god vane
Selv om det er hårdt at komme op om morgenen og starte sin træning, så er det faktisk kun rigtigt hårdt de første par gange. Når du har gjort det i nogle uger, så vænner din krop sig til det og det gør du også. Og en vane, hvor man får trænet om morgenen er ikke den værste vane!
3. Øget fedtforbrænding
Når du træner på tom mave øges din krops behov får kulhydrater, som jo typisk er det kroppen har brug for, når den foretager sig noget fysisk anstrengende. Når kroppen ikke får kulhydrater begynder den at forbrænde fedt. Og noget tyder på, at underskuddet af kulhydrater får kroppen til at forbrænde mere fedt i løbet af dagen end ellers, når du har morgentrænet.
4. Du kan sætte tjek ved dagens første opgave
Det at udføre en opgave, vi har sat os for, betyder utroligt meget for vores motivation og energi resten af dagen. Jeg ved ikke om du har set videoen nedenfor – den er meget delt på de sociale medier – men det er Admiral William H. McRavens tale til dimittender på University of Texas i 2014. I talen fortæller han, hvor vigtigt det er, at rede sengen om morgenen! For så har du allerede udført dagens første opgave. Med morgentræning er det opgave nummer to!
5. Styrk din selvdisciplin
Som admiralen siger, så det at du har klaret at træne om morgenen (og redt din seng) viser at du har karakter og kan udføre ting, du har planlagt. Det giver et enormt overskud og et væsentligt boost til din selvdisciplin, som du kan bruge i andre sammenhænge. For eksempel at lade være med at tage den sidste øl eller croissanten på arbejde – hvis det er en sundere livsstil, du er ude efter.
Sådan kommer du i gang med morgentræning
Jeg indrømmer det gerne igen. Det er ikke det nemmeste at komme op om morgenen og træne – din krop vil meget hellere blive liggende…
Derfor er det vigtigt, at du gør det så nemt som overhovedet muligt at komme op og i gang. Så her er nogle erfaringer, der gør det nemmere at komme i gang:
1. Gå tidligt i seng
Jo mere udhvilet og frisk du er om morgenen, desto større sandsynlighed er der for at du kommer ud af sengen og ud ad døren. Så sørg for at gå i seng, så du kan få 7-8 timers søvn eller eventuelt mere, hvis du har brug for det.
Og da vi taler selvdisciplin her, så behøver du måske ikke at se det sidste afsnit på Netflix – så hellere få lidt søvn.
2. Læg tøjet frem
Nu kommer det lidt an på, hvad din morgentræning går ud på, men hvis det er udenfor – løb, cykling etc. – så læg tøjet frem aftenen før, så du bare lige kan hoppe i det, når du vågner. Tøjet minder dig også om, hvad det er du skal i gang med…
3. Tjek vejrudsigten
Nu plejer min hustru altid at sige, at “vejret er en del af udfordringen”. Og det er det også. Men hvis du ved at regn, sne og rusk holder dig tilbage, så planlæg efter det. Det er ufedt for selvtilliden at have gjort alt klart og man så hopper fra om morgenen, fordi det regner.
Så planlæg kun morgentræning, når du ved vejret ikke bliver en forhindring for dig. I hvert fald i starten, så kan du altid blive mere hardcore senere hen.
4. Stå op med det samme
Når vækkeuret ringer gælder det om at komme ud af sengen med det samme. Bliver du først liggende, så begynder du at diskutere med dig selv om det nu også er så vigtigt med den træning. Og tro mig – det er det sjældent så!
Så ikke noget med snooze eller lige 5 minutter mere – ud af fjerene med det samme.
5. Træn let om morgenen
Du træner på tom mave om morgenen, på nær et glas vand eller to og din energi er ikke helt i top. Så læg de træningspas, der er lette og korte om morgenen og gem de mere krævende til andre tidspunkter.
Jeg tager som regel de korte løbeture i relativt langsomt tempo om morgenen, bl.a. restitutionsløb, og gemmer intervaltræning og de lange ture til andre tidspunkter. Det er sjældent, jeg træner mere end 1 time om morgenen og det bør du heller ikke.
Og så er der noget psykologisk klogt ved at have de “lette” ture om morgenen – så er de meget nemmere at stå op til og gennemføre.
6. Hav en aftale med en træningsmakker
Jeg træner næsten altid alene. Det er dejligt fleksibelt og jeg nyder det. Jeg er klar over at mange andre har det på en helt anden måde. Derfor er det også en god idé at have en aftale med en træningsmakker om morgenen. Så er du meget mere forpligtet og sandsynligheden for at du kommer ud meget større.
7. Glæd dig til træningen
Der er dage, hvor det er surt om morgenen; koldt, vådt og mørkt. Men der er også morgener, der er helt fantastiske. Du ser byen vågne, solen stå op og nyder stilheden og det smukke vejr i fulde drag. Det er bare så fedt.
Så glæd dig til træningen.
8. Spis godt og sundt efterfølgende
Når træningen er overstået er du sulten! Sørg for at få et godt og sundt morgenmåltid, så din krop har noget godt at leve af resten af dagen. Jeg foretrækker lidt frugt, havregryn og en bolle med ost. Jeg er ikke til surmælksprodukter, så mine havregryn er med mælk og rosiner.
Drik rigeligt med vand og tag gerne en kop kaffe eller te.
Så er du klar til dagen og læg mærke til, hvor frisk og klar du er resten af dagen. Og glæd dig over, at din træning er overstået og at du nu har hele aftenen til rådighed uden at skulle træne. Fedt ikke!