• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • 5 vigtige årsager til at tabe sig (som andre medier ikke skriver om?)

af Jan

24. juni 2020

Glem hjerteanfald og skinny jeans. Her kommer årsagerne til at et vægttab er vigtigt.

At undgå hjertekarsygdomme eller at se ”fantastisk ud” er ikke altid gode årsager til at tabe sig. Så her får du i stedet for fem vigtige måder, dit liv kan ændre sig på med det samme, du smider noget fedt.

Lad os starte med et tankeeksperiment.

Følg med – jeg lover, at der er en pointe med det. For jeg når snart til at fortælle, hvorfor de mest populære årsager til at tabe sig er enten uinspirerende eller videnskabeligt værdiløse.

Men lad os starte med at sætte dine følelser, usikkerhed, antagelser, historier og overbevisninger om overvægt og kropsfedt ud på sidelinjen.

Det gør dig måske forvirret. Eller du går i forsvarsstilling. Eller siger ”Ja, men…”

Men bær over med mig i nogle minutter.

Glem, lige nu, det med at se godt ud.

Glem udskamning og krænkelser.

Glem mavefedt, abs eller andre ”fede” udtryk.

Glem alt om kropsbilledet.

Glem også alt om sygdomme, bare et øjeblik.

Glem de skræmmende medicinske betegnelser som åreforkalkning, arteriel plak, hjertestop, slagtilfælde, alle kræftformer og diabetes.

Og glem alt om hvad forskellige målinger kan sige.

”Min glykose tolerance er god. Jeg er sund og fed!”

”Mine triglyderider er lave. Jeg er sund og tynd!”

”Mit kolesteroltal er fantastisk. Jeg er sund og opløftet!”

Glem alle dette. Lige nu. (Hvorfor kommer lige om lidt).

Og vigtigt glem at om ”sund krop i alle størrelser”.

Selvfølgelig skal overvægtige behandles med værdighed.

100%.

Og ja, overvægtige personer skal have støtte til at opnå større sundhed, der ikke har noget med vægttab at gøre. Som vi alle ved er sundhed ikke en direkte funktion af din vægt.

Men ”sund krop i alle størrelser” og tykaktivisme bevægelsen går et skridt for langt ved at hævde, at overvægt og svær overvægt er harmløst. At det ikke er dårligt for dig. At det at have alt for meget kropsfedt ikke er værre end at bære en rød sweater eller køre i en Fiat 500.

Det er simpelthen ikke sandt – det modsiger al tilgængelig forskning.

Så lige nu glem a) at se godt ud, b) sygdom og c) ”sund i alle størrelser”.

Alle disse skjuler nemlig de rigtige og vigtige årsager til, at folk skal overveje at tabe sig.

For eksempel: Den almindelige snak om fedme og helbred fokuserer på de sygdomme, som kan slå os ihjel eller gøre os handicappet. Det giver naturligvis gode overskrifter, men vinklen er ikke særlig overbevisende eller brugbar.

Hvorfor ikke? Forestil dig, at bacon (eller broccoli eller en anden madvare) giver en 10% højere risiko for en eller anden skrækkelig cancer-sygdom. Forfærdeligt ikke?

Ikke når du finder ud af, at din risiko for at dø af denne skrækkelige cancer-sygdom uden bacon (eller noget andet) er kun 1 ud af 100.000 (eller 0,001%). Og at en 10% stigning af at spise bacon betyder, at din risiko stiger til 1,1 ud af 100.000 (eller 0,0011%).

Av.

Da vi alle skal dø alligevel, så er sundhedsmæssige skræmmekampagner ikke så skræmmende – især ikke når man tænker over de reelle data. Og de motiverer slet ikke.

Fitness industrien har en anden tilgang.

I fitness går det ud på at se godt ud i en bestemt type tøj, på strandene eller til dit 10 års studenterjubilæum. Og selvom det måske kan være inspirerende i nogle minutter, så er det ikke en vedvarende måde at opnå et langsigtet vægttab og holde det.

5 GODE årsager til at tabe sig

Til syvende og sidst så er de mest populære incitamenter – skræmmende sygdomsstatistik og fitness industriens forfængelighedstrip – ikke de mest effektive, brugbare og videnskabeligt beviste måder at tabe sig på.

Og det er ærgerligt for der er mange andre bedre årsager til at tabe sig. Mere presserende og evidensbaserede årsager og årsager, der fokuserer på kvalitet i livet.

Desværre er disse næsten aldrig omtalt i den offentlige debat.

(Jeg skriver med vilje den offentlige debat. For læger og videnskabsfolk taler altid om dem. De kender til forskningen. De taler bare aldrig om det.)

Så det gør jeg så nu.

Årsag 5: Dine knæ og albuer vil takke dig

ondt i knæet på grund af overvægt

Slidgigt er en ledsygdom, hvor vi mister brusk og langsomt ødelægger knoglerne i vores led. Du kan forestille dig to sten, der gnider sig mod hinanden, så ved du hvor sjovt det er.

Det er min erfaring, at sunde mennesker ikke tænker så meget på slidgigt, fordi det er almindelig og kommer med alderen. Alles mormor har en form for gigt.

Så vi synes det er normalt.

Det skjuler lidt, at den kan være meget ubehagelig og invaliderende. Som de fleste kroniske sygdomme er slidgigt en ond cirkel:

 • Dine led gør ondt, så du bevæger dig mindre.
 • Når du bevæger dig mindre, bliver dine led ikke belastet.
 • Ingen ledbelastning giver svage muskler.
 • Muskelsvaghed giver dårlig holdning og støtte.
 • Dårlig holdning gør at slidgigten bliver værre.
 • Mere slidgigt giver mere smerte.

Og så videre, rundt i cirklen.

Og hvad er så pointen? Fedme og overvægt gør det mere sandsynligt, at du får slidgigt. De sidste undersøgelser viser, at overvægtige har mere end 6 gange større risiko for slidgigt i et knæ end normalvægtige. For begge knæ er risikoen 18 gange større.

Årsagen til at det sker er kompliceret.

Det er ikke kun, at tunge folk sætter mere vægt på leddene og at de så bliver svagere over tid. Men også at der tilsyneladende er en sammenhæng mellem overskydende fedt og inflammation.

Så slidgigt kommer sandsynligvis fra en kombination af overbelastning af leddene på grund af vægt og så inflammationen af at have for meget kropsfedt.

Så resultatet: En vigtig årsag til at tabe sig er at reducere smerterne i leddene og øge din bevægelse. Det er ting, som du får gavn af nærmest med det samme.

Årsag 4: Du sover bedre

Tænk på hvad der sker, når et klippestykke spærrer en tunnel.

Det er søvnapnø: Tillukning af luftvejene under søvn.

Bare så du ved det, så er søvnapnø mere end en smule snorken. Søvnapnø betyder, at du stopper med at trække vejret. Igen og igen og igen. Mens du sover.

Og det er ikke godt.

Mere kropsfedt betyder større risiko for søvnapnø. Det kommer fra nogle få sammenhængende faktorer:

 • Fedt i dine luftveje gør pladsen mindre med risiko for at de kollapser.
 • Fedt i din overkrop sætter tryk på dine lunger og reducerer pladsen til dem. Du har brug for mere ilt, men du har sværere ved at få fat i det.
 • Fedt ændrer dine hormonelle signaler. Det har indflydelse på vejrtrækningssystemet.

Mens omkring 20% af voksne snorker, er det 50% af overvægtige voksne. Over halvdelen af alle med søvnapnø er overvægtige.

Hvad der er mere skræmmende: Hvis du har mild søvnapnø og du tager på, så er risikoen for at du udvikler moderat eller alvorlig søvnapnø:

5% vægtøgning = 250% stigning i risiko for alvorlig søvnapnø

10% vægtøgning = 650% stigning i risiko for alvorlig søvnapnø

20% vægtøgning = 3.700% stigning i risiko for alvorlig søvnapnø

Og det er mest skræmmende for børn. 46% af overvægtige børn har søvnapnø, men det kun er omkring 3% af normalvægtige.

Hvorfor er søvnapnø så slemt?

Søvn er en vigtig del at vores stofskifte. Hvis vores søvn er dårlig, så er vores stofskifte det også. Det betyder ting som højere inflammation, hurtigere cellealdring og oxidering samt hormonelle forstyrrelser (og ja, højere risiko for at få mulige grimme kroniske sygdomme på længere sigt).

Resultat: En anden vigtig årsag til at tabe sig er at kunne sove bedre. Det regulerer ikke kun stofskiftet, hormonbalancen og mere – det får dig til at føle, tænke og leve bedre lige med det samme.

Årsag 3: Du kan faktisk begynde og smage din mad

Det lyder måske skørt men det hænger sådan sammen at folk, der har problemer med vægten ikke kan smage ligeså meget af deres mad. Så de der spiser mere kan faktisk ikke smage det…

Hvorfor? Man er ikke sikker. Man ved ikke om for meget kropsfedt ændrer smagsløgene. Eller om dine smagsløg ændrer din appetit og medvirker til vægtøgning.

Man ved heller ikke om det er et problem fordi:

 • ”Vil have” smag: Leder efter og storspiser på grund af smagen.
 • ”Kan lide” smag: Kan faktisk lide og nyder smagen.
 • Kemiske forbindelser: Hvordan smag skabes i munden og forstås i hjernen.

Her er hvad vi ved:

Der er forskel på, hvor godt enkelte personer kan smage forskellige aromaer og teksturer som fedt eller sødme.

En hypotese er, at hvis vi ikke kan smage så mange nuancer, så spiser vi mere for at kompensere.

På den anden side så undgår folk med et højt BMI bitre ting og har en stærkere afsky for mad, de ikke bryder sig om. Tilfældigvis er mange grøntsager bitre i smagen (kål, rosenkål, grøn peber etc.).

Så der synes at være en sammenhæng mellem:

 • For meget kropsfedt
 • Kan lide og vil have fedt / søde fødevarer og dejlig smag
 • Spiser fedt / søde fødevarer
 • Undgår ”ubehagelige” fødevarer

Hvordan kan det være?

Hvis vi ser på dyr, så kan vi i forsøg kontrollere deres indtag og de ser ikke ud til at være interesseret i annonceringen af fødevarer.

Så i dyreforsøg:

 • Overfodring af mus ændrer hvordan deres smagsceller fungerer.
 • Rotter med fedme-relaterede ændringer i fedt/sukker belønninger kan i nogen grad modvirke disse ændringer ved vægttab.
 • Rotter som får en operation mod fedme (ja, det foregår…) ser ud til at gå tilbage til deres ”normale” lide/vil have opførsel.

Så med andre ord kan det betyde:

 • Mange personer med for meget kropsfedt har også fået en anden smagsoplevelse.
 • Smagsoplevelsen kunne være ændret før man blev tyk.
 • Eller smagsoplevelsen kun være ændret på grund af man tog på. Eller begge dele.

Det eneste man kan tilføje er, at den mad som vi ved er mest ansvarlig for fedme passer lige præcis til denne sammenhæng eller mangel på samme, nemlig mad, der er oversødlig, har for meget salt, for meget fedt etc.

Vi spiser og spiser det, men bliver aldrig mæt.

Den gode nyhed er at både mennesker og rotter kan ændre deres smag.

Det betyder, at det at tabe sig, komme i form og opbygge sunde vaner faktisk kan ændre hvordan vi opfatter smag. Det er godt.

(Måske man også kommer til at synes om rosenkål?)

Hvad der er mere vigtigt, når du virkelig nyder mad, spiser du mindre, men du føler dig mere mæt.

Resultatet: Overvægtige personer får ændrede smagsoplevelser, som fører til at man spiser mere og mere af det forkerte. Ved at tabe sig ender man med at spise mindre mad med meget sukker og fedt. Du kommer måske endda til at kunne lide en ekstra grøntsag.

Årsag 2: Dit immunforsvar fungerer korrekt igen

immunforsvar og overvægt

Det er som om vi sammenligner kropsfedt med en bankkonto. Et sted hvor vi kan hæve eller indsætte energi. Det er det ikke.

I stedet frigør fedt molekyler som hormoner og cytokiner, der virker i hele kroppen. Som med alting er balance vigtig. Hvis vi har en sund mængde fedt, vil vores hormoner og celle-signaler virke korrekt. Hvis vi har for meget, går tingene galt.

Med for meget kropsfedt går vores immunforsvar i stykker.

Der er rigtig meget evidens og undersøgelse bag dette, så lad os holde det simpelt.

Et øget BMI og for meget kropsfedt er associeret med en større risiko for rigtigt mange infektioner, blandt andet:

 • Corona-virus – lad os bare starte med den. Du smittes lettere og rammes hårdere af sygdommen. Det skyldes blandt andet de næste punkter:
 • Betændelse i munden.
 • Næse- og bihuleinfektioner.
 • Maveinfektioner.
 • Herpes (i munden).

Hvorfor? For meget fedtvæv kan udløse store mængder af immune stoffer. Over tid kan denne kronisk høje udledning blande sig med kroppens evne til at opdage og stoppe infektioner, der kommer udefra.

Resultat: At tabe kropsfedt kan betyde et sundere, mere robust og mere reaktionsvenligt immunsystem. Og det betyder færre forkølelser, færre infektioner og en sundere dagligdag.

Årsag 1: Du overlever operationer og fødsler

Folk med meget kropsfedt og svært overvægtige:

 • Er svære at bedøve.
 • Har større risiko for brok efter en kikkertundersøgelse.
 • Tager længere tid at operere.
 • Har større risiko for kateder-infektioner.
 • Har større risiko for seriøse komplikationer efter en operation.
 • En operation er en risiko i sig selv for overvægtige personer.

Og det er næsten dobbelt så slemt – for folk, der slås med svær overvægt har også flere helbredsmæssige udfordringer, der kræver operation.

Så svært overvægtige personer har måske brug for operation… men kan ikke få det eller vil ikke komme sig lige så godt efter de har fået den.

Graviditet er et godt eksempel, selvom det naturligvis ikke er en sygdom.

Blandt kvinder, der er svært overvægtige, må 50% af dem føde ved kejsersnit sammenlignet med kun 20% af alle kvinder.

Selv ved en normal fødsel har overvægtige kvinder ofte brug for flere instrumenter og medikamenter end andre.

Efter fødslen kan mødre med overvægt få flere bivirkninger fra operationen.

Og det er oven i andre graviditetsproblemer, som også går op, når kropsfedtet øges.

Resultat: Enhver operationspatient ønsker sikkerhed og en hurtig helbredelse. Enhver mor ønsker en sikker fødsel og et sundt barn. Hvis man har en normal mængde kropsfedt, gør det disse ting mere sandsynlige.

Hvad skal du gøre nu:

Her er nogle af mine tips.

Lad os glemme alle ”skal’erne” som i ”Du skal tabe dig fordi xxxxxx forfærdelige ting vil ske.”

Lad os fokusere på hvor fantastisk livet kan være, når din krop er funktionel, mobil og så sund, som den kan være.

1. Gå mod det gode

Jeg har noteret en trend, når det kommer til historier fra folk, der har tabt sig meget. De fokuserer på de små ting, som de bedre kan overkomme og opleve i deres hverdag.

”Jeg kan bo i en lejlighed uden elevator nu.”

”Jeg kan løbe rundt med mine børn.”

”Jeg bliver ikke træt i løbet af dagen.”

”Mad smager bedre. Jeg kan ikke forklare hvorfor.”

”Mine småskavanker og smerter er forsvundet.”

”Jeg har så meget mere energi.”

”Jeg kommer lynhurtigt på benene efter sygdom.”

Og de lyder altid så tilfredse.

2. Lav forandring i små skridt

”Lårhuller” og ”sund i alle størrelser” er to ekstremer for det sammen problem. En alt eller intet tilgang til sundhed og vægt.

Reelle, rigtige og vedvarende forandringer i kost og livsstil kræver en anden tilgang.

De af mine klienter, der oplever den største succes, er dem der finder ud af, at en trinvis forandring passer dem bedst. Og som – til deres overraskelse – får forbedringer og resultater med det samme i deres liv.

3. Fokuser på de håndgribelige fordele

At tabe sig er ikke magisk. Dit liv er stadigvæk dit liv, uanset vægt.

Men med en sund mængde kropsfedt, bliver dit liv ofte en lille smule nemmere og bedre. Du bliver lidt mere funktionel og mobil. Kan klare mere.

Så når vi taler om fedt og overvægt, så lad være med at fortælle andre (og os selv) hvordan vi skal føle. Elle hvordan vi skal snyde døden.

Hold fokus på de positive forandringer du kan opnå i livet på bare nogle få uger:

 • Knæ der fungerer
 • Forkølelser der forsvinder
 • En god nats søvn
 • Mad der smager godt
 • En hurtig helbredelse efter en operation.

Om forfatteren 

Jan

Jeg hedder Jan og skriver indholdet på siden her. Jeg er 59 år og elsker god mad (som regel også sund mad), motion og et lykkeligt liv. Det lykkes ikke altid, men man lærer jo både af gode og dårlige erfaringer. Jeg håber du kan bruge mine tips til noget?

Giv en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}