• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hvorfor pauseknappen ødelægger din sundhed og fitness

af Jan

13. marts 2020

Undgå pauseknap mentalitet - den ødelægger din sundhed og fitness

At starte forfra eller starte på en frisk er ikke den bedste løsning, som du måske tror.

”Jeg starter med at spise sundt efter min ferie… når jeg har født… når mor bliver rask… den 1. januar… mandag”. Selvom den type af ”pauseknap-mentalitet” måske ser fornuftig ud, så kan den ødelægge din sundhed og fitness. Her forklarer jeg hvordan og hvad du kan gøre ved det.

Jeg får tit et spørgsmål på mine coachingforløb:

”Hvorfor har dit program ikke en ”pause mulighed?”

Og hvorfor skulle klienter ikke have mulighed for at tage en pause fra et kost- og træningsforløb når de:

  • Tager på ferie
  • Har mega-travlt på arbejde
  • Er gravid
  • Er skadet
  • Tager sig af syge familiemedlemmer

For en klient kan det koges ned til:

”Hvis jeg springer et par træninger over, spiser forkert eller ikke gør mit hjemmearbejde… Så er det en fiasko. Er det ikke mere sandsynligt, at jeg får succes hvis jeg bare tager en pause, indtil jeg har tid til at gøre det rigtigt?”

Det er hvad jeg kalder en ”pauseknap mentalitet”.

Misforstå mig ikke.

Jeg synes det er helt normalt – og anbefalelsesværdigt – at du vil gøre dit bedste. At overveje at sætte tid af til at starte forfra, når livet bliver lettere.

Men samtidigt er denne helt naturlige og velmenende refleks en af de hurtigste, sikreste og mest pålidelige måder at sabotere dine planer for at få sundere kost, helbred og fitness.

Her er hvorfor og hvad du skal gøre i stedet.

At starte forfra efter du er faldet af på den, er en virkelig trøstende tanke

Det er sikkert derfor nytårsforsætter er så populære, især efter man har levet ekstremt usundt hele december måned!

“Giv mig det stykke kage – jeg går tilbage på kur på mandag!”

Faktisk har jeg lært via mine coachingforløb, at selve ideen om at starte forfra er så fristende at du ikke engang behøver en total fiasko for at pauseknap mentaliteten tager over.

Hver februar kommer der et nyt hold klienter. I august endnu et hold. I maj måned – flere måneder inde i programmet er der altid flere klienter, der ønsker en ny frisk start til august og det selvom de allerede er begyndt at se resultater og forandringer i deres krop.

Lad mig nu starte forfra, så skal jeg virkelig være seriøs næste gang!

Men her er problemet:

Pauseknap mentaliteten opbygger kun evnen til at holde pause.

Om det er i morgen, mandag, næste uge eller næste år, så giver det at trykke på pauseknappen dig en følelse af lettelse. Det giver dig et lille pusterum for hvad der kan være et rigtigt hårdt slag.

Denne opfattede lettelse er omringet af en illusion af, at hvis vi starter forfra senere kan vi finde det magiske ”rigtige tidspunkt” at begynde.

Hør her – jeg forstår det godt.

Det kan føles absurd at prøve at forbedre dine kost- og træningsvaner, når du er midt i en kronisk stressperiode / jobsøgende / starter et nyt job / tager på ferie / plejer ældre forældre / opdrager små børn.

Det er sikkert derfor der er så mange 21-dages eller 6 ugers kure for det ene eller andet. For hvilken voksen person har mere end 6 uger til at forbedre deres sundhed markant med en all-out indsats?

Men hvad kan du lære af disse kortsigtede kure og indsatser?

Du lærer evnen til at komme i form på en meget kort (og fuldstændig u-repræsentativ) periode i dit liv.

Hvad lærer du ikke?

Evnen til at komme i form (og forblive fit) i løbet af et normalt, kompliceret, ”sådan er det” liv.

Det er derfor at begrebet yoyo kure er opstået.

Det handler ikke om viljestyrke. Det handler om evner og færdigheder.

I de fleste kost- og træningsprogrammer lærer du at blive sund og fit under mærkelige og strengt kontrollerede livssituationer.

Du opbygger kun en evne, du ikke kan holde – at trykke speederen i bund og få speedometeret op i det røde felt mens du kører med hjulspind ned ad vejen indtil du (hurtigt) løber tør for brændstof og kører galt.

Hvad du ikke opbygger er evnen til at blive sund under normale og almindelige livsbetingelser, hvor intet nogensinde er perfekt.

Det er derfor det ikke holder. Ikke fordi du ikke kan finde ud af det.

Men fordi den helt naturlige og forudsigelige konsekvens af at have nogle begrænsende færdigheder er gode resultater i kort tid efterfulgt af lang tids frustration.

Hvad bliver anderledes næste gang?

Jeg kan huske at jeg havde frokost med en tidligere kollega, som forklarede mig at hans low-carb kost og løb hver dag var hemmeligheden bag, at han var i god form.

Jeg var nødt til at stille ham et vanskeligt spørgsmål: ”Ok, men hvorfor er du så ikke for alvor i god form?” Han så nemlig ikke sådan ud.

Efter en lang pause kom svaret: ”Uhh, jeg havde svært ved at holde planen. Vi har lige fået vores andet barn. Der har lige været ferie og så har jeg jo skiftet job…”

”Men når alt bliver roligt igen, så går jeg tilbage til mit program og kommer i form igen. Lige nu har jeg en midlertidig pause.”

Denne historie illustrerer min pointe perfekt.

Det er en person, der har opbygget sin sundhed på et korthus. Han kender kun til en ting: Hvordan man kommer i form ved at følge et udfordrende program, når omstændighederne er perfekte.

Og når livet ikke er perfekt – og det er det for det meste ikke – så trykker han på pauseknappen. Han venter på bedre tider og imens taber han al den sundhed og fitness han tidligere har arbejdet så hårdt for.

Derfor svarer jeg mine klienter følgende, når de spørger efter en pause:

”Hvad bliver anderledes, når du kommer tilbage?”

Ni ud af ti gang er det ærlige svar; intet. Intet vil ændre sig.

Livet sker bare. Og det sker igen i januar eller efter fødslen eller efter det nye job eller efter ferien eller efter et eller andet du selv vælger.

Og så hvad?

Jeg har også ønsket at trykke på pause.

Men livet har ikke nogen pauseknap.

Om vi kan lide det eller ej, så fortsætter hverdagen hver dag.

Der er ingen timeout.

Der bliver aldrig et tidspunkt, hvor alle ting bare er nemmere.

Du kan ikke slippe for krav fra dit arbejde eller personlige og familiære krav. Du kan heller ikke slippe for sundhed og fitness i dit liv.

Her er et tankeeksperiment:

Hvad hvis du prøvede at trykke på pause i andre dele af dit liv?

Lad os sige at du står til en forfremmelse på dit arbejde. I de næste to uger ønsker du kun at fokusere på en vigtig præsentation, der skal overbevise din chef.

Udfordringen er dog, at du har to små børn derhjemme som klynger sig til dit ben og kræver 100% opmærksomhed.

’Skat’ – siger du til din partner, jeg trykker lige på pause med at være forælder. Jeg tager på hotel i 14 dage. Lad være med at kontakte mig.

Jeg ved ikke med dig, men det ville IKKE gå i min familie.

Du kan ikke rigtig trykke på pause med at være forælder. Ligesom du ikke bare kan stoppe med at komme på arbejde uden at blive fyret. Eller tage en pause fra dit forhold uden at risikoen for skilsmisse er stor.

Når det kommer til livet må vi sno os. Nogle gange er vi superstjerner. For det meste af tiden forsøger vi bare at gøre det bedste.

Vi kommer igennem og vi fortsætter.

Så hvorfor skal det være anderledes med sundhed og fitness?

Da jeg var midt i at starte selvstændig firma, skulle vi også flytte og der var også nogle flere udfordringer i familien. Der var bare mange ting om ørene. Så mit normale fitness program var svært at passe ind.

Så jeg lavede en morgenrutine med styrketræning 10 minutter hver morgen, som jeg kunne lave ved siden af sengen og uden udstyr.

Det gjorde jeg i 4 måneder. Var det den bedste træning nogensinde? Nej! Var jeg i bedre form end før efter de 4 måneder? Overhovedet ikke.

Men var det bedre end at trykke på pauseknappen og lave ingenting? Så klart ja!

For perfektion er ikke målet.

At ”gennemføre” et program – mit eller andres – er ikke pointen.

At være ”bedst” i en kort periode er ikke pointen.

Pointen er at blive ved med at gøre noget. Nogle gange uden at have styr på det og nogle gang helt ad h….. til. Men bliv ved med at gøre noget.

Som jeg ofte siger til nye klienter:

En ”alt eller intet” mentalitet giver dig sjældent ”alt”. Som regel giver den dig ”intet”.

Derfor kan jeg bedre lide at sige:

”Altid noget”.

I stedet for at trykke pause, så juster på hastigheden

Nogle gange kan du sætte farten op og andre gang ned – men bliv ved med at komme fremad.

Her er hvordan det ser ud i mit liv.

Lad os sige at hastigheden går fra 1-10. Så når jeg træner til et løb eller konkurrence, så er hastigheden på 8-10 (allerhelst 9-10, men det er ikke altid, det kan lade sig gøre).

10 betyder at jeg træner hver dag. Hvert måltid er planlagt og 80-90 % sundt og jeg tænker meget på min træning. Det er svært at holde i mere end nogle måneder (for mig i hvert fald – jeg er jo ikke elite-atlet).

De andre ting i livet bliver sat i vedligeholdelsestilstand med forståelse fra familien naturligvis.

Men som jeg skriver – det kan jeg ikke hver dag, hele året.

Der forsøger jeg at være på en 5-6 (træning 3-5 gange om ugen) og jeg tager alle fester og komsammener med og holder mig ikke (altid) tilbage. Det sociale har stor prioritet især i weekenden, men hverdagene er meget sunde. Og det har jeg det rigtigt godt med…

Men det vigtige er: Der er meget stor forskel på at sætte hastigheden ned til 3 eller 2 i forhold til at stoppe helt op.

Og når du finder ud af hvor nem og effektiv hastighed 2 og 3 er, så vil du opdage, at der aldrig er nogen god grund til at trykke pause.

Du synes måske at de lave hastigheder er lidt latterlige. Især hvis du har lavet rigtigt meget mere tidligere. Men husk på:

”Altid noget”.

”Perfekt” sker aldrig i det virkelige liv.

Vi er altid nødt til at gøre det bedste vi kan med det vi har.

Og det er OK.

Vi kan stadig gøre fremskridt mod vores mål og forbedre vores sundhed og vores fitness – uanset hvad der sker i vores liv.

Og det fremskridt sker ikke hvis du trykker på pause og venter på bedre tider. Det sker ikke når du venter på at jobbet bliver mere stille.

Fitness i sammenhæng med det virkelig liv

Det er det, jeg coacher efter. Og det jeg i al beskedenhed er god til:

At hjælpe klienter til at blive sunde og komme i form i sammenhæng med deres liv.

Ikke ved at de skal forestille at være nogle andre end de er. Ikke ved at tilmelde sig en 6-ugers bootcamp med daglig træning og en skrap og restriktiv diæt.

Men ved at leve deres eget liv og så praktisere “altid noget”.

Efter min mening så snyder du kun dig selv ved at trykke på pause og tro at næste gang vil være nemmere. Næste gang vil være perfekt. Ingen afbrydelser, ingen forstyrrelser… intet liv…

Desværre er der intet perfekt tidspunkt. Vi har måske enkelte øjeblikke, hvor alt passer sammen. Men så skider hunden på gulvet eller ungen kaster op i sofaen. Eller begge dele.

Hvis du bliver ved med at trykke på pause kommer du ingen vegne. Måske ender du endda med en livslang pause.

Hvad skal du gøre?

Fitness i sammenhæng med dit normale liv er bare som resten af livet. Vi gør alle det bedste vi kan under udfordrende og komplicerede omstændigheder. Vi lever alle rodede og uperfekte liv. Vi er alle mennesker.

Bare vi kan fortsætte med at bevæge os fremad uanset hvad der sker – ingen pauseknapper, ingen starte forfra – så vinder vi kampen.

Her er nogle strategier du kan bruge for at komme væk fra pauseknap mentaliteten og hen til en mere realistisk, effektiv og holdbar måde at tænke på.

1. Prøv hastighedsmetoden

Tænk på din fitness som gående fra 1-10.  Hvis du skruer op på 10…

  • Hvordan vil din træning så se ud?
  • Hvordan vil din kost se ud?
  • Hvilke andre vaner og aktiviteter vil du udføre i dette scenarie?

Hvis du skruer ned på 1…

  • Hvordan vil din træning så se ud?
  • Hvordan vil din kost se ud?
  • Hvilke andre vaner og aktiviteter vil du udføre i dette scenarie?

Når du tænker på dit liv lige nu, hvor er din hastighed så?

Vil du gerne lave nogle justeringer?

Kan du skrue lidt op – måske bare en halv?

Hvis ja, hvordan vil det så se ud?

På den anden side…

Skal du måske skrue lidt ned for at du kan holde din kost og træning også når det bliver svært?

2. Sigt efter en smule bedre

En alt eller intet tilgang giver oftest intet.

Men ved du hvad der virker?

At lave små løbende forbedringer over tid – det virker.

Du har sikkert prøvet at købe mad på en tankstation, en 7-eleven eller fået flymad. Det er ikke ideelt. Men det er heller ikke det værste og du kan prøve at forbedre dem ved ikke at spise det mest usunde. Vær kreativ. Se om du kan finde bare nogle små forbedringer.

3. Vær på forkant og planlæg

Da vi allerede ved at mange ting vil gå galt og ændre sig (livet!), så er det bedste at forudse det og lave nogle planer for, hvordan vi vil håndtere det, når det sker.

En nem måde at gøre det på er at besvare to spørgsmål:

  • Hvad kommer sandsynligvis i vejen for det jeg gerne vil?
  • Hvad kan jeg gøre i dag for at hjælpe mig til at fortsætte, når disse forhindringer opstår?

For nogle er det måske et søndagsritual, hvor de forbereder mad til hele ugen, så de ikke skal tænke over sund mad i en travl hverdag. For andre er det måske at have en sund måltidskasse leveret til hele ugen.

Bliv ikke overrasket og bestyrtet når tingene går ud af kurs. For det gør de. Men vær klar med de bedste værktøjer og strategier, så du kan blive i kampen, når alt går galt.

Tag kontrol med din sundhed og fitness

Det første skridt du skal tage, er at booke en uforpligtende online samtale, hvor vi kan se om vi er et godt fit og om personlig træning eller coaching er noget for dig. Jeg glæder mig til at tale med dig.

Om forfatteren 

Jan

Jeg hedder Jan og skriver indholdet på siden her. Jeg er 59 år og elsker god mad (som regel også sund mad), motion og et lykkeligt liv. Det lykkes ikke altid, men man lærer jo både af gode og dårlige erfaringer. Jeg håber du kan bruge mine tips til noget?

Giv en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}