”Det er første gang, jeg har følt mig mæt i de sidste 5 år”. Jeg havde kun arbejdet med Marie i 3 dage, da hun sendte mig den sms.
Til vores første samtale fik jeg hendes madjournal, som alle mine klienter udfylder. Den var fuld af lav-fedt, lavt-kalorie, indpakkede måltider – med masser af kulhydrater og tilsætningsstoffer og næsten ingen rigtig mad og smag.
Hun havde suppleret med proteinbarer uden at det gav bedre resultater…
Vi blev enige om den første ændring: Den næste uge skulle hun tre gange spise en frisk salat med kylling, avocado og olivenolie. Protein, fedt. Rigtig mad.
Efter tre dage sendte hun mig sms’en:
”Det er første gang jeg har følt mig mæt i de sidste 5 år”.
Bam.
Det var et kæmpe skridt fremad, selvom Marie endnu ikke havde tabt et eneste kilo. Men som en god coach ved: Det er sjældent badevægten, der er succeskriteriet på rejsen imod en mere fit og sund krop.
Vores krop er kompleks. Den ændrer sig på mange måder – måder som ofte er håndgribelige. Vi føler og virker forskelligt, selv om vi ikke altid kan forklare hvorfor.
Lang tid inden vi begynder at tabe vægt, begynder andre fremskridt at dukke op. Og det er som regel de fremskridt, der er de allervigtigste. Og som er med til at holde motivationen oppe for en varig livsstilsændring.
Min erfaring fra mig selv og mine mange klienter er at for at opnå dine mål om en varig ændring, skal du kende de små vigtige fremskridt, din krop gør hele tiden.
Du skal vide, hvordan du kan måle på dem og ikke mindst hvordan du kan fejre dem!
Her er 7 tegn du kan se om din livsstilsændring virker og som er meget bedre indikatorer end en tur på vægten.
1. Du føler dig mæt og tilfreds efter måltider
Føler du, at du er sulten hele tiden? Som at du har svært ved at finde viljestyrken og lade slikposen eller chipsposen være?
Når vi fordøjer vores mad sender tarmen et signal til hjernen om, hvor meget energi vi har taget indenbords, så der skabes mæthed og vi ved, at vi har fået nok.
Desværre er der nogle madvarer som kan snyde tusindvis af års udvikling af vores tarm og hjerne, f.eks. chips og kager.
Forarbejdede fødevarer med masser af energi og intens salt / sukker/ fed / knasende / cremet smag fortæller vores hjerne, at vi har ramt kalorie jackpot: Spis til det er væk! Så får du nok energi, der kan vare i uger!
Hjernen elsker junk food, så du spiser og spiser og spiser uden at blive mæt og med næsten ingen rigtige madvarer.
Dine fremskridt ser således ud:
Med din nye plan spiser du langsomt. Vælg friske madvarer. Det giver mindre plads i din madplan til forarbejdede madvarer, som øger appetitten og ikke får dig til at føle dig mæt.
Frisk frugt, grøntsager, kød, fisk, bønner og bælgfrugter tager pladsen i din krop, plejer dig og gør dig mæt.
Det giver signal til hjernen om, at alt er ok. Vi er ok. Vi er sikre, tilfredse og mætte. Vi kan stoppe nu.
Tænk på at kunne føle sig mæt for første gang. Ikke proppet. Bare tilfreds. Føle at du har fået nok. Din mave, tarm og hjerne er rolig. Ingen panik.
Ja, alt det er muligt. Det er faktisk det første, der sker når din madplan (og træning) er i gang. Det er et tidligt tegn på fremskridt, du kan mærke før du taber vægt.
2. Du har mere energi
Måske kan du ikke huske den tid, hvor du ikke var udmattet. Dit vækkeur er din fjende nu. Midt på eftermiddagen har du brug for koffein og sukker for at holde dine øjne åbne og klokken 20 om aftenen smider du dig på sofaen foran fjernsynet.
Du er smadret det meste af dagen.
Måske får din krop for mange forarbejdede madvarer og for meget sukker; måske låner du energi fra stimulanser (koffein)?
Måske får du ikke nok vitaminer, mineraler og andre vigtige stoffer?
Bare små underskud af vigtige næringsstoffer kan dræne din energi.
Sådan ser dine fremskridt ud:
En dag vågner du et minut før vækkeuret ringer. Dine øjne er åbne. Du føler dig endda… glad!
Du har ikke brug for otte kopper espresso i løbet af dagen for at håndtere din indbakke. Du er på – også på mødet kl. 15.00.
Når du tager dine børn med på legepladsen efter aftensmaden, leger du med dem. Din sofa bliver ensom om aftenen og TV’et er slukket.
Gode madvaner giver dig energi – konstant energi hele dagen i stedet for et hurtigt fix og derefter et fald. Hvis du gør det rigtigt, vil du opleve dig mere frisk over tid. Nogle gange før nålen på vægten begynder at røre på sig.
3. Du sover bedre
Kender du de aftener, hvor du bare ikke kan falde i søvn? Eller hvor du ligger i sådan en mærkelig tilstand, hvor du sover/ikke-sover?
Der kan være mange årsager til dårlig søvn; stress, alder, hormonelle ændringer, nybagt forælder, jetlag og meget andet.
Men ernæring og træning kan spille en rolle. For eksempel hvis du:
- Spiser for stringent (lidt)
- Overtræner
- Har hård træning kort tid inden sengetid
- Spiser for meget inden sengetid
- Drikker for meget alkohol eller kaffe
Sådan ser dine fremskridt ud:
Med den rigtige mad får du nok af de gode stoffer, som din hjerne skal bruge. Du er skiftet til et enkelt glas vin til middagen og du får den sidste kop kaffe kl. 16.00. Og middagen er i øvrigt en mindre portion – til gengæld er den nærende.
Med andre ord er din krop ikke længere i kemisk panik og du begynder at blive træt før du skal i seng. Og husk en god søvn er vigtig for at forbedre dit helbred og sundhed.
4. Dit tøj føles bare en lille smule løsere
I dag er dagen. Du finder det stykke tøj, som aldrig passer med mindre du er dehydreret og holder vejret samtidigt. Men i dag passer det. Uden du holder vejret.
Sådan ser dine fremskridt ud:
Muskler og knogler er tættere end kropsfedt og vejer mere. Når vi opbygger muskelmasse, bliver vi som regel lidt tungere men mindre (i hvert fald nogle steder).
Hvis du er mand kan skuldrene blive bredere og brystet større mens hoften skrumper.
Er du kvinde kan der ske det, at vægten går lidt op, men din tøjstørrelse går ned.
Det er derfor, at jeg anbefaler at måle størrelsen af forskellige kropsdele for at se de enkelte fremskridt. Det siger meget mere end vægten.
5. Dit humør stiger
Har du glemt hvordan det er at smile? Når du ikke får de rigtige næringsstoffer til hjernen har den ikke overskud og dit humør falder. Du er måske endda også opfarende og lidt vred.
Men sådan ser dine fremskridt ud:
Med gode madvaner kan du opleve mange positive emotionelle ændringer. Nogle tidligere klienter har for eksempel oplevet:
- Større selvsikkerhed
- At gå mere oprejst
- Gladere og mere positiv
- Mere åben over for nye ting
- Mere motiveret
Nogle af disse ændringer kommer fra at have ændret en vane. Når vi prøver noget og har succes med det får vi mere motivation, der gør at vi fortsætter.
Maden spiller også ind. Vores hjerne får de rigtige kemikalier, som får os til at slappe af og ”stresse ned”.
6. Du er stærkere og har større udholdenhed
Når du starter på din sunde livsstil føles træning sikkert ikke rart. Du føler dig måske svag, stiv og langsom. Måske tager du de mindste håndvægte. Og er du gal, hvor er du øm bagefter!
Men så bliver du gradvist mindre øm. Du får mod på det og tager måske et ekstra sæt. Og går et par størrelser op i håndvægte.
Sådan ser dine fremskridt ud:
- Du bruger den samme vægt men kan bevæge dig mere frit med dem og lave flere forskellige øvelser.
- For en måned siden kunne du ikke squatte – nu bøjer dine knæ sig som smør.
- Du kan samle dit vasketøj op, rejse dig fra toilettet og tage din baby op uden problemer.
- Dine muskler er ikke ømme. Intens træning giver små ødelæggelser i musklerne, som skal genopbygges. Det er en sund proces – det er hvad der gør os stærkere, mere fit og muskuløs – men i starten gør det ondt. Når du bliver vant til det, restituerer kroppen hurtigere og smerten forsvinder.
- Du kan alt i alt træne mere. Hvad enten det er løb, svømning, cykling, løfte tungere vægte eller spille badminton eller golf. Du kan simpelthen overkomme mere. Gode madvaner har forbedret din restitution og energiniveau.
- Du er mere frisk og restituerer bedre. Igen, så giver du din krop det, der skal til for at gøre den stærkere, hurtigere bedre og mere fit.
7. Det føles mere som en livsstil end en kur
En slankekur er en sur pligt. Den strammer sig om dit liv og giver dig begrænsninger på hvad du må og ikke må. En kur er altid super kompliceret og du glæder dig bare til, at den er overstået.
Og når du stopper med kuren – for det gør du – så er du hurtigt tilbage, hvor du startede. Tilbage til forarbejdede madvarer, den evige sult, frustration og vægtøgning.
Sådan er en livsstilsændring ikke.
Sådan ser dine fremskridt ud:
Fremskridt sker af sig selv, når du bare lever. Du er i en dejlig, naturlig hverdags-rytme, som ikke føles som at være ”på” noget. Det at spise sundt er ikke længere ”En Stor Ting”, men er blot en del af din dagligdag.
- Du hælder naturligt mod sunde madvarer. Du vælger laksen fremfor hotdog uden at tænke over det. Du tænker ”en frisk salat vil være rart” og du mener det.
- Du har en plan. Du forbereder måltider i forvejen og har sunde snacks parat, når du behøver dem.
- Du ”ødelægger” ikke noget mere. Eller sagt på en anden måde: Du spiser stadig fødselsdags-lagkage, tager et glas rødvin eller spiser popcorn i biografen. Men du opfatter det ikke længere som ”dårligt” eller får skyldfølelse af det. Det er bare en naturlig del af at nyde livet. Du nyder dem og så går du tilbage til at spise friske og sunde madvarer, som du altid gør.
Ja, det er også muligt. Det er en naturlig og normal konsekvens af at spise og træne på en fornuftig måde. Og det er et tegn på fremskridt – uanset hvad vægten siger.
[powerkit_separator style=”solid” height=”2″]
Hvad skal du gøre nu?
Hvis du er træt af at være slave af vægten, så er her nogle gode tips til, hvordan du slipper ud.
1. Læg til i stedet for at trække fra
Hvis du er i ”kur-mode”, så føles alle dage som en kamp mod at undgå ”dårlig mad”. Så lad os vende det om. Du skal lægge noget mere til i stedet for at trække fra.
- Du skal ikke ”undgå” junk food.
- Du skal ikke ”undgå” færdigpakkede måltider.
- Du skal ikke ”undgå” desserter.
Du skal blot tilføje meget mere af de gode sager – vand, mager protein, frisk frugt og grøntsager – så der er mindre plads til mad, der ikke støtter din sunde livsstil.
2. Du skal måle og fejre dine fremskridt
Se efter fremskridt overalt. Alt må regnes med uanset hvor små de er. Og når der er fremskridt, så skal du fejre dem.
3. Fokuser på de små ting
Lav del-mål. Mikro-mål hvis du vil. Du kan lave dem pr. dag, uge eller den næste time. Gør hvad der skal til for at blive i sporet, så du gennemfører.
Hver gang du opnår et af disse små mål kan du give dig selv en belønning (en sund en!).