• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Den nemme og sunde madplan

af Jan

30. august 2019

en simpel, nem og sund madplan

Der findes et hav af komplicerede mad- og træningsplaner på nettet; du finder de sidste nye mirakeløvelser, mærkelige slankekurer, hvor du ikke må spise det ene eller det andet og juicekurer, detoxing og meget mere.

Hvis det er den sidste madmode, så anbefaler jeg at du undgår den.

I stedet foreslår jeg det helt elementære. Det er ikke så kompliceret at blive sund. Faktisk kan det koges ned til to strategier.

Her er min simple plan:

  1. Spis en frygtelig masse grøntsager.
  2. Gør noget aktivt og hav det sjovt hver dag.

Og nej, du behøver ikke kun at spise grøntsager – men du bør have dem som grundlaget i din kost og spise dem først.

Jeg ved, at hvis du følger den plan, bliver du sund. Det er måske nok ikke en mirakelkur til vægttab, men du bliver sund og du kan helt sikkert også tabe dig. Du kan også få større muskler, blive slank og leve sundere.

Så bare spis en masse grøntsager og vær aktiv hver dag.

En mulig opgradering: Få en partner du skal stå til ansvar overfor.

FAQ – Her kommer nogle spørgsmål og svar

Du har sikkert nogle spørgsmål til planen. Her kommer alt du behøver at vide:

Kan jeg spise kød?

Ja. Bare spis en masse grøntsager først, så kan du spise alle slags kød.

Hvad med slik? Eller kornprodukter?

Ja. Du skal bare ondulerer alle grøntsagerne først.

Hvilken type grøntsager må/skal jeg spise?

Alle grøntsager er gode – spis hvad du har lyst til. De grønne er den gode standardvare, men alle farver er velkomne: hvide, gule, orange, røde. Spis en masse af de grønne og så en god mængde af de andre.

Hvad med grøntsager med stivelse som kartofler?

Ja. Spis dem også – bare ikke friturestegt eller med en masse gøvs på.

Må jeg spise frugt?

Ja. Bare du fylder godt op med grøntsager først.

Skal jeg tælle kalorier?

Hvis du vil. Men nej, du behøver ikke, hvis du spiser en masse grøntsager først.

Hvor meget er ”en masse”?

Det er en videnskabelig målestok, der betyder; ”helvedes mange”. Helt lavpraktisk skal din tallerken mest bestå af grøntsager. To tredjedele er bedre end en halv og tre fjerdedele er endnu bedre.

Hvad hvis jeg har allergi?

Du skal ikke spise det, du er allergisk overfor. Men du bør spise en masse grøntsager.

Er der andre madvarer jeg kan overveje?

Ja da. Bønner, frugt, kød (uforarbejdet). Hvis du vil tabe dig, prøv nødder og god olivenolie. Men flest grøntsager.

Kan jeg spise fastfood/junkfood?

Ja, men spis en helvedes masse grøntsager først.

Hvorfor anbefaler du at spise en masse grøntsager?

Det er fordi, de er blandt de sundeste madvarer og har næsten alle de næringsstoffer du har brug for inklusiv vitaminer og mineraler. Der er ingen optimal diæt, men de sundeste indeholder en masse grøntsager og supplerer med kød, mælkeprodukter, nødder, fuldkorn og frugt. Hvis du fylder din tallerken med grøntsager ved hvert måltid, vil du blive sundere. Du vil sikkert tabe dig, hvis du er overvægtig. Du vil fylde dig med de bedste ting for din krop først og så tilføje de andre ting som et dejligt supplement.

Kan jeg komme dressing på mine grøntsager?

Ja, du kan bruge dressing så længe du spiser en masse grøntsager.

Hvordan skal jeg tilberede dem?

Tilbered dem, som du kan lide dem, men her er mine foretrukne måder i prioriteret rækkefølge: rå, dampet, bagt, sauteret, stegt, blended i smoothie (jeg bryder mig ikke om smoothies). Friturestegt bør undgås.

Kan jeg blot drikke dem som juice?

Nej. Tyg dem. Spis dem.

Hvad hvis jeg hader grøntsager?

Prøv nogle andre. Tilbered dem på en anden måde. Skift dem ud med sæsonen. Dyp dem i hummus. Hvis du vil kan du gemme dem i en suppe, så de ikke smager af så meget.

Hvad hvis jeg ikke kan lide salat?

Ingen sagde, at du skal spise salat! Tænk på blomkål og broccoli, kål, svampe, gulerødder eller søde kartofler.

Når du siger at man skal være aktiv hver dag, hvad mener du så?

Alt der får dig til at bevæge dig. Gå en tur, spil badminton, fodbold eller golf, lav nogle armstrækninger, tag en cykeltur, løb nogle kilometer.

Hvor lang tid skal jeg bruge på at være aktiv?

Ikke lang tid, hvis du er nybegynder. Bare 5 minutter om dagen er en god start. Men hvis du allerede er ret aktiv, så 30 minutter om dagen og nogle af disse dage må godt være intense. Hvis du allerede er aktiv (løber?) men ikke laver styrketræning, så begynd på det.

Hvad hvis jeg misser en dag?

Så start igen dagen efter.

Hvorfor skal jeg have en partner?

Det holder dig på sporet, når du har svært ved at finde motivationen og det er sjovt at gå ture eller lave træning sammen med andre.

Hvad hvis jeg vil tabe mig?

Spis en masse grøntsager og ikke så meget af kaloriemættede mad som olie, fedt, nødder, sukker, lyst brød. Du kan tilføje bønner, kød, fuldkorn, mælkeprodukter og frugt til dine grøntsager. Og – vent med at spise til du er sulten og stop før du er komplet mæt. Lad være med at indtage snacks og drikkevarer med kalorier (sodavand/alkohol).

Hvad hvis jeg vil tage på i vægt?

Du skal stadig spise en masse grøntsager, men spis mere protein (kød, æg) og fedt til dine måltider. Spis mere fuldkorn, hvis du er meget aktiv. Løft vægte så de overskydende kalorier bliver til muskler.

Det var det hele! Er det ikke nemt?

Om forfatteren 

Jan

Jeg hedder Jan og skriver indholdet på siden her. Jeg er 59 år og elsker god mad (som regel også sund mad), motion og et lykkeligt liv. Det lykkes ikke altid, men man lærer jo både af gode og dårlige erfaringer. Jeg håber du kan bruge mine tips til noget?

Giv en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}