• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Fokuser på en ting ad gangen

af Jan

1. marts 2019

fokuser på et mål ad gangen

Forleden skrev jeg om en Power Day, hvor det gjaldt om uforstyrret at fokusere sit arbejde om én ting. Når man fokuserer, kommer man længere.

Det samme gør sig gældende, når det drejer sig om personlige mål, som ofte indebærer at man skal ændre vane på et område. Og her kan det være svært, for vi har allesammen flere mål vi gerne vil nå.

Jeg vil f.eks. gerne gennemføre en Ironman igen, spise sundere og skrive lidt mere på bloggen her.

Udfordringen er dog, at selv om vi er meget committed og vil arbejde hårdt for at nå vores mål, så har vi en tendens til at falde tilbage til vores gamle vaner.

At lave en livsstilsændring for alvor, er virkeligt svært.

Men det kan lade sig gøre. I følge en undersøgelse skal det dog gøres på en bestemt måde for at det lykkes…

Lav en plan for dine mål

En undersøgelse har vist, at du er 2-3 gange mere tilbøjelig til at få en ny vane, hvis du laver en specifik plan for hvornår, hvor og hvordan du vil udføre vanen. I undersøgelsen bad videnskabsfolkene deltagerne om at udfylde denne sætning:

“I løbet af den næste uge vil jeg gennemføre mindst 20 minutters træning om [DAG] kl. [TIDSPUNKT] i [STED]”.

De der udfyldte denne sætning var 2-3 gange mere tilbøjelig til at gennemføre træningen end kontrolgruppen, der ikke planlagde den.

Der er lavet mange af den slags undersøgelser, der viser at planlægning af dine intentioner er første skridt på vejen til at ændre en vane.

Men der er lavet nogle andre undersøgelser, der viser, at det faktisk kun virker, hvis du fokuserer på én ting ad gangen. Og hvis du prøver at nå flere personlige mål, så er risikoen for at du ikke når dem større, end når du kun fokuserer på ét mål.

Så – og det er vigtigt – at lave en specifik plan for hvornår, hvor og hvordan du vil nå et mål eller ændre en vane øger dramatisk chancen for rent faktisk at nå målet, men kun hvis du fokuserer på denne ene ting!

Hvad sker der når du fokuserer på én ting?

Når du skal nå et nyt mål ved at implementere en ny vane, kræver det rigtigt meget af dig for at huske at gøre det. Det er jo netop ikke en vane endnu.

Men efter et stykke tid bliver det nemmere og nemmere og til sidst er din nye vane blevet en normal rutine, som du mere eller mindre automatisk udfører.

Det er det, man kan kalde for en “automatisme”, som den tidligere landtræner i fodbold, Morten Olsen, blev så kendt for at sige.

En automatisme er evnen til at opføre sig på en bestemt måde uden at tænke over de enkelte trin man skal igennem og som tillader opførslen at blive automatisk og en vane.

Men som på fodboldbanen, så opstår en automatisme som et resultat af megen øvelse og gentagelser. Jo flere gentagelser, du tager, desto mere automatisk bliver udbyttet.

Der er en undersøgelse, der viser, at en ny vane er tæt på at blive automatisk og en rutine omkring 30 dage efter man har implementeret den, men at der skal gå 66 dage før den er så automatisk, som den kan blive.

Altså er blevet en automatisme.

Man skal nok ikke lægge for meget i lige præcis de 66 dage – nogle vaner lader sig implementere hurtigere og andre langsommere.

Ændre dit liv uden at ændre hele dit liv

Så lad os lige repetere, hvad jeg har skrevet indtil videre.

Du er 2-3 gange mere tilbøjelig til at gennemføre en ny vane (mål), hvis du laver en specifik plan for, hvornår, hvor og hvordan du vil implementere den. Du skal også fokusere på kun én ting/ændring. Og før en given vane bliver en automatisme skal du øve og repetere i mindst 2 måneder.

Så hvis du gerne vil ændre hele dit liv, skal du lade være med at ændre hele dit liv!

I stedet skal du fokusere på ét specifikt mål og arbejde på det, indtil det er en automatisme og en fast del af din hverdag. Derefter kan du gå videre til det næste mål og den næste vaneændring.

Så vejen til den store livsstilsændring på lang sigt går gennem at fokusere på én ting på kort sigt.

Om forfatteren 

Jan

Jeg hedder Jan og skriver indholdet på siden her. Jeg er 59 år og elsker god mad (som regel også sund mad), motion og et lykkeligt liv. Det lykkes ikke altid, men man lærer jo både af gode og dårlige erfaringer. Jeg håber du kan bruge mine tips til noget?

Giv en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}