• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Sådan bryder du en dårlig vane

af Jan

23. oktober 2019

bryd de dårlige vaner

Dårlige vaner forstyrrer dit liv og forhindrer dig i at nå dine mål. De truer dit helbred – både mentalt og fysisk. Og de spilder din tid og dræner dig for energi.

Så hvorfor bliver vi ved med at udføre de dårlige vaner? Og måske allervigtigst, er der noget du kan gøre ved det?

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan du kan opbygge nye vaner, men lad os se på hvordan du kan bryde de dårlige og holde dig til de gode.

Jeg har ikke alle svarene, men her kommer nogle af de ting, jeg har lært om at bryde en dårlig vane.

Hvad skyldes dårlige vaner?

De fleste dårlige vaner skyldes to ting:

Stress og kedsomhed.

Som regel er dårlige vaner en simple måde at håndtere stress og kedsomhed på. Alt fra at bide negle, overforbruge på en shoppingtur, se for meget tv, drikke i weekenden eller spilde tid på de sociale medier er et simpelt svar på stress og kedsomhed.

Men sådan behøver det ikke at være. Du kan lære dig selv nye og sundere måder at håndtere stress og kedsomhed på, som du så kan anvende i stedet for de dårlige vaner.

Det er dog sådan, at den stress og kedsomhed, der er på overfladen, kan skyldes nogle dybereliggende problemer. Disse problemer kan være hårde at tænke på, men hvis du er seriøs omkring at lave ændringer, er du nødt til at være ærlig over for dig selv.

Er der bestemte overbevisninger eller årsager, der ligger til grund for dine dårlige vaner? Er der noget dybere – en frygt, en begivenhed eller en begrænsning – som er årsagen til, at du holder ved noget, der er dårligt for dig?

At du vedkender dig årsagerne til dine dårlige vaner er afgørende for at bryde dem.

Du eliminerer ikke en dårlig vane, du erstatter den

Alle de vaner, du har nu – gode og dårlige – er i dit liv af en årsag. På en eller anden måde giver disse vaner nogle fordele for dig, selv om de er dårlige for dig på andre måder.

Nogle gange er fordelen biologisk som med rygning eller stoffer. Nogle gange er det følelsesmæssigt som at blive i et forhold, som er dårligt for dig. Og i mange tilfælde er en dårlig vane en simpel måde at håndtere stress. For eksempel at bide negle, bevæge foden op og ned eller skære tænder.

Disse ”fordele” eller årsager udvider sig også til mindre dårlige vaner.

For eksempel at åbne din mailboks så snart du tænder for din telefon eller computer, så du kan føle dig ”på”. Men at kigge på alle disse emails ødelægger din produktivitet, fjerner din opmærksomhed fra det vigtige og overvælder dig med stress. Men det forhindrer dig fra at føle din “udenfor” (FOMO – Fear Of Missing Out), så du gør det igen.

Da dårlige vaner giver dig nogle typer af fordele i dit liv, er det meget svært ”bare” at eliminere dem. Det er derfor, at enkle råd som ”bare stop med at gøre det” sjældent virker.

I stedet skal du erstatte en dårlig vane med en ny vane, der giver de samme fordele.

For eksempel. Hvis du ryger, når du bliver stresset, så er det en dårlig plan ”bare at stoppe med at ryge”, når det sker. I stedet skal du finde en anden måde at håndtere stress på og så udføre den nye handling i stedet for den at tage en cigaret.

Med andre ord adresserer dårlige vaner visse behov i dit liv. Og af den årsag er det bedre at erstatte dine dårlige vaner med sundere handlinger, der adresserer de samme behov. Hvis du tror, du bare kan skære dårlige vaner væk uden at erstatte dem, så bliver resultatet, at du har nogle behov, der ikke opfyldes, og det vil derfor være svært at blive ved med ”bare ikke at gøre det” i lang tid.

Sådan bryder du en dårlig vane

Her er nogle yderligere ideer til hvordan du bryder en dårlig vane og samtidigt tænker over processen på en ny måde.

Vælg en erstatning for den dårlige vane

Du er nødt til at have en plan i god tid for, hvordan du vil reagere, når du føler den stress eller kedsomhed, som trigger din dårlige vane. Hvad vil du gøre, når du får trangen til at ryge (eksempel: åndedrætsøvelser)? Hvad vil du gøre, når Facebook kalder på dig, for at du kan lave en overspringshandling (eksempel: ringe til en kunde).

Hvad det end er og hvad du har med at gøre, skal du have en plan for, hvad du vil gøre i stedet for din dårlige vane.

Skær så mange triggere væk som muligt

Hvis du ryger, når du drikker, så lad være med at gå ind på baren. Hvis du spiser cookies, når de er i huset, så smid dem ud. Hvis det første du gør, når du sætter dig i sofaen er at tage fat i fjernbetjeningen, så gem den i skabet eller i et andet værelse. Gør det nemmere for dig selv at bryde dårlige vaner ved at undgå ting, der trigger dem.

Lige nu gør dine omgivelser og dit miljø de dårlige vaner nemmere og de gode vaner sværere. Lav ændringer i dine omgivelser – så kan du ændre resultaterne.

Gå sammen med andre

Hvor tit har du prøvet en slankekur alene? Eller måske ”prøvet at stoppe med at ryge” … men holdt det for dig selv (så ingen kan se, du fejler)?

I stedet bør du gå sammen med en anden eller andre og stoppe sammen. Så kan I holde hinanden ansvarlige og fejre jeres sejre sammen. At vide at en anden forventer, at du forbedrer dig er en stærk motivator.

Omgiv dig med folk som lever på den måde, du gerne vil leve på. Du skal ikke droppe dine gamle venner, men undervurder ikke styrken ved at finde nogle nye.

Visualiser din succes

Prøv at se dig selv kaste cigaretterne væk, købe sund mad eller stå tidligt op. Uanset hvilken vane, du forsøger at bryde, så prøv at visualisere, at du gør det smilende og nyder din succes. Se dig selv opbygge en ny identitet.

Du skal stadig være dig selv

Du behøver ikke at blive et nyt menneske, du skal bare vende tilbage til dit gamle jeg. Det sker ofte at vi tror, at for at bryde dårlige vaner, er det nødvendigt at blive en helt ny person. Men sandheden er, at du allerede har det i dig til at blive en person uden de dårlige vaner. Faktisk er det meget usandsynligt, at du har haft disse dårlige vaner hele dit liv.

Du behøver ikke at stoppe med at ryge, du skal bare vende tilbage til at være ikke-ryger. Du behøver ikke at transformere dig til en sund person, du skal bare vende tilbage til at være sund. Selv om det er mange år siden, har du allerede levet uden denne dårlige vane, hvilket betyder, at du helt sikkert kan gøre det igen.

Brug ordet ”men”

Brug ordet ”men” til overvinde negativ selv-snak. Det er nemt at dømme dig selv for ikke at gøre det bedre, når du forsøger at ændre en dårlig vane. Hver gang du glipper eller laver en fejl, er det nemt at fortælle dig selv hvor stor en idiot, du er.

Når det sker, så slut sætningen med et ”men”…

”Jeg er fed og ude af form, men jeg kan komme i form i løbet af nogle måneder.”

”Jeg er dum og ingen respekterer mig, men jeg arbejder på at udvikle en værdifuld evne.”

”Jeg er en fiasko, men alle fejler en gang imellem.”

Lav en plan for dine fejl

Vi laver alle fejl en gang imellem. Men når du fejler, skipper en træning, spiser usund mad eller sover over dig, gør det dig ikke til en dårlig person. Det gør dig menneskelig. Velkommen i klubben.

Så i stedet for at slå på dig selv efter en fejl, så planlæg efter det. Vi falder alle af sporet, men hvad der kendetegner top performere er, at de kommer hurtigt tilbage på sporet igen. Så selv om du springer over en enkelt gang eller to, så bare kom videre – det sker for os alle sammen. Men prøv at undgå at springe over to dage i træk.

Hvad skal du så gøre nu

Hvis du er ude efter det første skridt for at bryde en dårlig vane, så start med opmærksomhed.

Det er nemt at blive fanget i hvad du føler om dine dårlige vaner. Du kan føle skyld eller bruge tiden på at drømme om, hvordan du vil ønske tingene så ud. Men disse tanker bringer dig ingen vegne og tager dig væk fra det, der rent faktisk foregår.

I stedet er det opmærksomhed omkring problemet, der viser dig hvordan du kan foretage en ændring:

  • Hvornår opstår din dårlige vane?
  • Hvor mange gange gør du det hver dag?
  • Hvor er du?
  • Hvem er med dig?
  • Hvad trigger handlingen og får den til at starte?

Hvis du begynder at lægge mærke til disse forhold og bliver mere opmærksom på din dårlige vane, giver det dig masser af gode ideer til at stoppe den.

Start stille ud på følgende måde: Skriv ned på et stykke papir, hvor mange gange om dagen, den dårlige vane opstår. Hver gang den dårlige vane opstår, sætter du blot et mærke på dit papir. Ved dagens slutning tæller du mærkerne sammen og ser hvad totalen er.

I begyndelsen skal du ikke dømme dig selv eller føle dig skyldig over at gøre noget usundt eller uproduktivt. Det eneste mål er at blive opmærksom på, hvornår det sker og hvor ofte det sker. Du skal indkapsle problemet ved at være opmærksom på det. Derefter kan du starte med at implementere ideerne i denne artikel for at bryde din dårlige vane.

 

At bryde dårlige vaner tager tid og kræver meget energi, men mest af alt kræver det vedholdenhed. De fleste, der ender med at bryde en dårlig vane prøver og fejler mange gange før de lykkes. Du får måske ikke succes lige med det samme, men det betyder ikke, at du slet ikke får succes.

Om forfatteren 

Jan

Jeg hedder Jan og skriver indholdet på siden her. Jeg er 59 år og elsker god mad (som regel også sund mad), motion og et lykkeligt liv. Det lykkes ikke altid, men man lærer jo både af gode og dårlige erfaringer. Jeg håber du kan bruge mine tips til noget?

Giv en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}