af Jan

27. maj 2019

stress og motion - hvad skal du gøre

Stress er desværre blevet en folkesygdom. Det koster samfundet, virksomheder og de enkelte stressramte dyrt. Man regner med at ca. halvdelen af alle sygedage på en arbejdsplads er relateret til stress og at ca. 17.000 personer hver dag er sygemeldte på grund af stress.

Jeg synes det er skræmmende og forstår det ikke helt, men må naturligvis acceptere fakta: At flere og flere føler sig stresset i deres hverdag.

Men det er ikke alle grupper, der er lige stresset. F.eks. er folk i god fysisk form ikke nær så stresset som personer, der ikke er i god form. Motion hjælper altså på stress.

Faktisk viser den sidste sundhedstilstandsrapport fra Sundhedsstyrelsen følgende:

  • At kvinder er mere stressede end mænd
  • At unge er mere stressede end ældre
  • At arbejdsløse er mere stressede end personer i arbejde (!)
  • At personer med lav uddannelse er mere stressede end personer med høj uddannelse
  • At enlige, fraskilte og samlevende er mere stressede end gifte
  • At folk i dårlig fysisk form er mere stressede end personer i god fysisk form

Der er ikke lavet decideret forskning på motion og stress, men alligevel hersker der en vis forståelse af, hvordan de to faktorer hænger sammen. Og der er også stort set enighed om, at man skal opdele gavnligheden i to.

Nemlig for personer, der ikke har stress (forebyggelse) og for personer, hvor stress i slem grad allerede har ramt en person.

Forebyg stress med motion

Hvis du gerne vil undgå stress, så dyrk motion! Og det gælder jo også hvis du vil undgå mange andre livstilssygdomme. Kort fortalt er motion sundt. Og hvis du har en stresset hverdag har regelmæssig motion – f.eks. løb – en uhyre positiv indvirkning på dit stressniveau.

Stress giver normalt for højt blodtryk og regelmæssig motion nedsætter dit blodtryk og dit kolesterol i blodet – altså det modsatte af stress.

Og det bakkes jo godt op af statistikken om, at personer i god fysisk form og som regelmæssigt dyrker motion, ikke rammes af stress i samme grad som personer i dårlig form.

Hvis du ikke er vant til at sætte tid af til en løbetur eller anden motion, så kan det naturligvis gøre dagligdagen endnu mere stressende. Men det er altså en rigtig god ide, at skifte Netflix og HBO serier ud med en løbetur i stedet. Især hvis du vil undgå at gå ned med stress.

Er du allerede gået ned med stress?

Hvis du allerede er gået ned med stress og er sygemeldt, så er rigtig hård motion ikke sagen for din krop i første omgang. Her skal du i gang med en mere omfattende stresshåndtering. Hård motion stresser kroppen og det har den ikke brug for i de første par uger af en stressperiode.

Men der er ingen forskning på dette område og hvis du er vant til at komme ud og har lyst til det, så er en stille og rolig løbetur ikke skadelig. Men den skal være rolig i starten og den skal være lystbetonet. Du må endelig ikke gå i gang med et træningsprogram eller lignende.

Hvis du synes det virker fint med en lystbetonet løbetur, så kan den tværtimod få dig hurtigere igennem et stressforløb. Du vil blive mere afslappet, dit blodtryk sænkes, du får det fysisk bedre med dig selv og dine tanker vil gradvist blive positive og de negative tanker, som ofte er styrende for stressen, vil forsvinde.

Men det er vigtigt at pointere at motion under en stressperiode, skal være let og lystbetonet ellers kan du gøre tingene endnu værre og blive endnu mere stresset.

Kort fortalt, så er motion bare godt – også for stress.

Om forfatteren 

Jan

Jeg hedder Jan og skriver indholdet på siden her. Jeg er 59 år og elsker god mad (som regel også sund mad), motion og et lykkeligt liv. Det lykkes ikke altid, men man lærer jo både af gode og dårlige erfaringer. Jeg håber du kan bruge mine tips til noget?

Giv en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}